2013. szeptember 24., kedd

M&A: egy újabb szereplővel kevesebb

Tovább folytatódik a hazai lakástextil piac évek óta tartó átrendeződése. Most egy régi szereplő, az MÆA körüli hírek lehetnek érdemesek figyelmünkre. A cég ellen köztartozások miatt az adóhatóság  ugyan februárban végrehajtást kezdeményezett, ám azóta még egy esemény lezajlott az MÆA életében: a cége márciusban egy pécsi vállalkozás tulajdonába került. Az MÆA kollekcióit pedig, néhány kivételtől eltekintve a Yuno Design viszi tovább.

Az, hogy az MÆA komolyabb nehézségekkel küzd, már legalább egy bő háromnegyed éve nyílt titok a piaci szereplők között. Aki vette a fáradtságot, és megnézte a hazai cégadatbázisok vonatkozó közléseit láthatta, hogy a budapesti vállalkozás a tél folyamán már egyszer az adóhatóság látókörébe került, a NAV köztartozások miatt végrehajtást kezdeményezett a cég ellen. Az eljárást aztán később megszüntették, hogy aztán idén februárban újabb végrehajtás induljon az MÆA ellen.
Érdemes egy kicsit a számok mögé nézni, hátha azoktól egy  kicsit okosabbak leszünk.

A cég árbevétele az elmúlt három évben valamivel több, mint ötven millió forinttal apadt, ami már önmagában is komoly gondokat jelez egy jellemzően 200 milliós éves árbevételt produkáló cég esetében. A forgalom jelentős csökkenésével párhuzamosan ugyanakkor a cég kiadásai, költségei nem csökkentek számottevően, bár a karcsúsítás és a racionalizálás kezdeti lépései megtörténtek ( így például 2010 óta a foglalkoztatottak létszáma közel a harmadára csökkent).
A cég a tavalyi mérlegadatok szerint mintegy 80 millió forintnyi mozgósítható tartalékkal rendelkezett ( melyben a 60 milliós árukészlet, és a vevői felé érvényesítendő 11 milliós követelés éppúgy benne foglaltatik, mint egy másfélszázezer forintos, minimális likvid készpénzeszköz).

Mindezzel szemben viszont ott tornyosulnak a cég kötelezettségei,  melyek együttesen elérik a 180 millió forintot. Ha a sorokat böngésszük, láthatjuk, hogy ebben jelentős, mintegy 90 milliós tételt jelentenek a rövid lejáratú kötelezettségek, benne az adóhatóság felé törlesztendő köztartozások, de ebben vannak azok a tételek is, melyekkel az MÆA tartozik külföldi és hazai, beszállítóinak, jellemzően kis és nagykereskedő cégeknek. Ez utóbbiak felé jelentős, gyakran több százezer forintnyi tartozása volt a cégnek. A hosszú lejáratú kötelezettségek kilencven milliós tétele banki hitelt sejtet.

Az MÆA a cégadatbázis információi szerint 2013. március 13-án egy pécsi vállalkozás tulajdonába került. A Sport utca 9. szám alá bejegyzett cégről mindössze  annyit tudni, hogy a céget jegyző személynek több tucat cégben van valamifajta érdekeltsége, vagy ügyvezetője az adott vállalkozásnak. Ezek közül néhány megszűnt, vagy éppen eljárás alatt van.

Nincsenek megjegyzések: